Modificarea procedurii de inscriere si radiere din Registrul operatorilor intracomunitari

 

In M.Of. 587/17.08.2012 a fost publicat Ordinul din 17.08.2012 pentru modificarea și completarea Ordinului președintelui Agenției Naționale de Administrare Fiscală nr. 2.101/2010 privind aprobarea Procedurii de organizare și funcționare a Registrului operatorilor intracomunitari, precum și pentru aprobarea modelului și conținutului unor formulare:

Principalele modificari se refera la:

-modificarea documentelor care trebuie depuse la inregistrarea in ROI si

-actualizarea procedurii privind radierea din ROI

In ce priveste inregistrarea persoanelor juridice in ROI, sunt necesare urmatoarele documente:

-Cerere de înregistrare în/radiere din ROI (formular 095)

-certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritătile competente din România ale administratorilor, în cazul societătilor pe actiuni, inclusiv al celor în comandită pe actiuni;

-certificatele de cazier judiciar eliberate de autoritătile competente din România ale administratorilor si ale asociatilor care detin minimum 5% din capitalul social al societătii, în cazul celorlalte forme de societăti comerciale;

– in cazul în care în certificatele de cazier judiciar este înscrisă punerea în miscare a actiunii penale fată de oricare dintre asociati sau administratori, contribuabilii trebuie să prezinte documente, eliberate de organele de urmărire penală, din care să rezulte dacă actiunea penală este sau nu este în legătură cu operatiunile prevăzute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal.

– În cazul în care în certificatele de cazier judiciar sunt înscrise infractiuni, contribuabilul va prezenta copiile hotărârilor judecătoresti prin care au fost stabilite respectivele infractiuni, precum si documentul emis de serviciul/compartimentul juridic din cadrul directiei generale a finantelor publice coordonatoare a organului fiscal competent sau, după caz, din cadrul Agentiei Nationale de Administrare Fiscală, în cazul marilor contribuabili, din care să rezulte dacă infractiunea este sau nu în legătură cu operatiunile prevăzute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal.

– certificatul constatator emis de oficiul registrului comertului din care să rezulte repartizarea capitalului social între asociati, valabil la data depunerii cererii.

Nota. In ce priveste persoanele fizice care solicită înscrierea în ROI ele nu mai trebuie sa depuna certificatul de cazier judiciar propriu.

De asemenea, contribuabilii care solicită înscrierea în ROI de la data înregistrării în scopuri de TVA trebuie să depună la organul fiscal competent cererea prevăzută anterior odată cu formularul (098) «Cerere de înregistrare în scopuri de TVA, conform art. 153 alin. (1) lit. a) din Codul fiscal» sau, după caz, cu declarațiile de înregistrare fiscală/de mențiuni prin care se solicită înregistrarea în scopuri de TVA conform art. 153 sau 1531 din Codul fiscal.

Radierea, din oficiu, a contribuabililor din ROI

Organul fiscal competent radiază, din oficiu, din ROI:

a) persoanele impozabile și persoanele juridice neimpozabile al căror cod de înregistrare în scopuri de TVA a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) sau art. 1531 alin. (11) din Codul fiscal, după caz;

b) persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153, care în anul următor înscrierii în registru nu au mai efectuat operațiuni intracomunitare de natura celor prevăzute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal;

c) persoanele înregistrate conform art. 153 sau 1531 din Codul fiscal, care solicită anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit legii;

d) persoanele impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală în legătură cu oricare dintre operațiunile prevăzute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal.

De la data radierii din ROI, contribuabilul nu mai are un cod valabil de TVA pentru operațiunile intracomunitare prevăzute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal.

 

Radierea, din oficiu, din ROI a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA, pentru care organul fiscal anulează, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA

• Ori de câte ori organul fiscal competent anulează, din oficiu, înregistrarea în scopuri de TVA potrivit art. 153 sau 1531 din Codul fiscal a unui contribuabil, întocmește și «Decizia privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari».

• Radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari se realizează cu data comunicării Deciziei privind radierea, din oficiu, din Registrul operatorilor intracomunitari, potrivit art. 45 din Codul de procedură fiscală, dar nu poate fi ulterioară datei de scoatere din evidența persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

 

Radierea, din oficiu, din ROI a persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA care în anul următor înscrierii în registru nu au mai efectuat operațiuni intracomunitare

• La începutul fiecărui an calendaristic, compartimentul de specialitate verifică, pentru toți contribuabilii înscriși în ROI, dacă în anul anterior aceștia au efectuat operațiuni intracomunitare .

• Verificarea se efectuează, pe baza informațiilor cuprinse în formularul 390 VIES «Declarația recapitulativă privind livrările/achizițiile/prestările intracomunitare» și în formularul 300 «Decont de TVA», depuse de contribuabilii înscriși în ROI, pentru anul expirat.

• Compartimentul de specialitate selectează toate persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA care sunt înregistrate în ROI și care, în anul de referință, nu au declarat operațiuni intracomunitare.

• Pentru fiecare contribuabil înscris în lista compartimentul de specialitate întocmește «Decizia privind radierea, din oficiu, din ROI».

• Radierea, din oficiu, din ROI se realizează cu data comunicării «Deciziei privind radierea, din oficiu, din ROI», potrivit art. 45 din Codul de procedură fiscală.

 

Radierea, din oficiu, din ROI a persoanelor înregistrate care solicită anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit legii, și nu solicită radierea din ROI

• La data depunerii la organul fiscal a unei declarații de mențiuni, prin care persoana înregistrată în scopuri de TVA solicită anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit legii, și nu depune și cererea de radiere din ROI, odată cu anularea înregistrării în scopuri de TVA, compartimentul de specialitate întocmește și «Decizia privind radierea, din oficiu, din ROI».

• Radierea, din oficiu, din ROI se realizează cu data comunicării «Deciziei privind radierea, din oficiu, din ROI», potrivit art. 45 din Codul de procedură fiscală, dar nu poate fi ulterioară datei de scoatere din evidența persoanelor impozabile înregistrate în scopuri de TVA.

 

Radierea, din oficiu, din ROI a persoanelor impozabile care au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală în legătură cu oricare dintre operațiunile prevăzute la alin. 1582 alin. (1) din Codul fiscal

• Organele cu atribuții de control și inspecție fiscală, precum și serviciile/compartimentele juridice, după caz, din cadrul ANAF au obligația ca, de îndată ce primesc o comunicare privind o persoană față de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale în legătură cu oricare dintre operațiunile prevăzute la alin. 1582 alin. (1) din Codul fiscal, să verifice în evidențele fiscale dacă respectiva persoană este asociat sau administrator al unui contribuabil înscris în ROI.

• În termen de două zile lucrătoare de la primirea comunicării, organele cu atribuții de control și inspecție fiscală, respectiv serviciile/compartimentele juridice au obligația să transmită o copie a comunicării organului fiscal competent pentru administrarea contribuabilului înscris în ROI.

• În termen de o zi lucrătoare de la primirea comunicării, compartimentul de specialitate întocmește «Decizia privind radierea, din oficiu, din ROI».

• Radierea, din oficiu, din ROI se realizează cu data comunicării «Deciziei privind radierea, din oficiu, din ROI», potrivit art. 45 din Codul de procedură fiscală.”

 

Motivația radierii din Registrul operatorilor intracomunitari poate fi :

– la cerere;

– codul de înregistrare în scopuri de TVA al persoanelor impozabile și persoanelor juridice neimpozabile a fost anulat din oficiu de organele fiscale competente potrivit prevederilor art. 153 alin. (9) din Codul fiscal;

– persoanele impozabile înregistrate în scopuri de TVA conform art. 153 din Codul fiscal în anul următor înscrierii în registru nu au mai efectuat operațiuni intracomunitare de natura celor prevăzute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal;

– persoanele înregistrate conform art. 153 sau 1531 din Codul fiscal solicită anularea înregistrării în scopuri de TVA, potrivit legii;

– persoanele impozabile au ca asociat sau administrator o persoană împotriva căreia s-a pus în mișcare acțiunea penală în legătură cu oricare dintre operațiunile prevăzute la art. 1582 alin. (1) din Codul fiscal.”

 

Articole similare

Comentariul tau aici